Pieker je vaak over een idee voor een applicatie, maar je bent niet helemaal zeker of je vaardigheden voldoende zijn om die applicatie zelf te ontwikkelen?
In de business van applicaties bouwen kan iedereen, ook wie niet technisch aangelegd is, zijn kans wagen om een aardig centje binnen te halen.
Lees onze volledige handleiding hoe je een eigen applicatie maakt die geld in je laatje kan brengen.
Een idee krijgen voor een app die geld zal opbrengen
Om een applicatie te maken, moet je eerst een idee hebben. Overweeg, om te beginnen, waarvoor je een app zou willen hebben. De kans is groot dat er duizenden andere mensen ook een soortgelijk doel met je delen. Denk ook aan je leefomgeving. Woon je, bijvoorbeeld, in een grote stad waar veel toeristen komen, dan zijn je opties eindeloos.
Denk aan je hobby’s en andere zaken die je interesseren. Stel dat je veel reist en graag bekende pubs bezoekt over de hele wereld. Je hebt de gegevens van al je favoriete locaties verzameld. Van zo’n database zou je makkelijk een applicatie met kaarten kunnen maken voor medereizigers.
Er zijn veel bekende applicaties die niet geconcentreerd zijn op speciale interesses en toch altijd bovenaan de hitlijsten staan. Temple Run, Words With Friends, Minecraft, apps die mogelijk al op je telefoon zitten.
Games en spelletjes apps verdienen meestal meer geld omdat gebruikers eerder bereid zijn om voor deze applicaties te betalen, vooral wanneer ze populair zijn bij kennissen en vrienden. De populariteit van veel applicaties is gewoon ontstaan door mond-tot-mondreclame.
Niet wanhopen als je iets tegenkomt in de App Store dat op je idee lijkt. Er zijn veel verschillende applicaties die informatie met kaarten bieden van populaire toeristische plekken zoals Amsterdam, bijvoorbeeld.
Toch belichten niet alle apps locaties buiten de gebaande paden en geven informatie die de gemiddelde gebruiker niet kent!
Probeer iets te bedenken dat niet concurreert met bestaande populaire applicaties. Ben je vastbesloten om ondanks de concurrentie, je idee toch te gaan ontwikkelen kijk dan naar je rivalen en bedenk wat je zou kunnen doen om je app uitgebreider en beter te maken.
Overweeg, bij het bedenken van je app, de volgende belangrijke punten:
Inhoudsopgave
- Ga je de applicatie zelf ontwikkelen of ben je van plan een ontwikkelteam in te huren?
- Wie heeft het meeste baat bij je applicatie?
- Moet je app dagelijks worden beheerd?
- Is het een standalone applicatie of promotie voor een bestaand iets, zoals bijvoorbeeld je bedrijf?
- Hoeveel moet het volgens jou gaan kosten?
- Wil je van je app een fulltime bedrijf maken of moet het gewoon een zijproject blijven?
- Op welke platforms moet de applicatie kunnen draaien?
Soorten applicaties
Het kan natuurlijk zo zijn dat je app in verschillende categorieën past. Hieronder tref je de meeste categorieën met voorbeelden van populaire opties.
Games (Words With Friends, Draw Something)
Reizen (TripAdvisor, Kayak)
Sociale netwerken (Facebook, Twitter)
Nieuws (Nu.nl, De Telegraaf)
Muziek (Spotify, Pandora)
Fotografie (Instagram, Pic Stitch)
Video (Vimeo)
Hulpprogramma’s (Google Translate, Flashlight)
Ontwikkeling
Nu heb je je idee. Geweldig, dat is de helft van de strijd. En nu wat? We gaan ervan uit dat je, zoals de grote meerderheid van ons, geen ervaring hebt met programmeren. En dat hoef geen probleem te zijn want de opties zijn talrijk.
Wil je een duurdere, maar makkelijkere weg nemen, kan je een applicatieontwikkelaar inhuren. Er zijn websites waar je je favoriete platform kan aangeven, het land, of je applicatie een freelanceproject wordt of is bestemd voor een bureau en het beschikbaar budget. Je krijgt vervolgens een lijst met ontwikkelaars die kunnen voldoen aan je behoeftes. Als je dan op de verschillende bedrijven klikt, kan je een lijst zien van hun klanten en het type applicaties waarin ze gespecialiseerd zijn.
The App Developers is ook een geweldige website om te bekijken. Hier kan je selecteren of je de applicatie zelfstandig maakt, als team of als bedrijf. Daar kunnen ze mobiele apps maken voor smartphones en tablets en ook voor desktopcomputers. Om een prijsopgave te ontvangen, moet je je idee toelichten op een online formulier en ze zullen contact met je opnemen. Om je app te maken zijn de totale uitgaven afhankelijk van de complexiteit van je project.
Dit zijn enkele vragen die je kan stellen wanneer je op zoek gaat naar een ontwikkelaar voor je applicatie:
- Hoeveel wordt in rekening gebracht?
- Voor wie hebben ze eerder gewerkt?
- Hebben ze succesvolle applicaties gemaakt?
- Word ik de volledige eigenaar?
- Zijn ze goed genoeg om je idee te uitvoeren?
- Voor welke platforms kunnen ze applicaties bouwen?
De kosten
Zoals wordt gezegd, gaat de kost voor de baat uit. Naar het blijkt, dit klopt niet 100 procent, in de business van applicaties maken. Maar daar komen we nog op terug. Voor nu, laten we aannemen dat je hebt gekozen om een ontwikkelaar in te huren.
Zoals gezegd zijn de uitgaven afhankelijk van het type applicatie dat je wilt ontwikkelen en kunnen variëren van € 750 circa tot bijna 200.000. Het klinkt als een hoop geld, maar vergeet niet dat de juiste app veel meer kan binnenhalen dan je uitgeeft aan ontwikkelingskosten. Ook games, die zeer kostbaar zijn om te maken, horen bij de topverdieners.
Er zijn natuurlijk ook ontwikkelaars die je een applicatie, all-in, zullen aanbieden voor minder dan 1200 euro. Wees heel voorzichtig want je krijgt meestal wat je voor betaald hebt. We zijn van mening dat het beter is om iets meer te betalen voor iets waarvan je later trots kan zijn. Wat heeft het voor zin om 1200 euro te verspillen aan een applicatie die niet of amper zal verkopen?
Je kan de uitgaven behoorlijk verlagen wanneer je zelf een deel van je applicatie kan leveren zoals lay-out en afbeeldingen, bijvoorbeeld. Om geld te besparen, zou je ook de ontwikkelaar een deel van de mogelijke winst kunnen bieden. In dit geval, moeten ze wel in je idee geloven en financieel bereid zijn voor zo’n overeenkomst.
De toevoeging van bepaalde add-ons (extensies) kan je 750 euro extra kosten of zelfs meer. Populaire add-ons zijn onder meer de GPS locators (om gps-positie te berekenen) en de mogelijkheid om inhoud van je app op sociale netwerken te delen.
Om je product via Apple te verkopen, kost 80 euro per jaar (99 dollars, zoals door Apple wordt gerekend). Apple genereert veel traffic (verkeer) voor je app en dit maakt de 80 euro zeker de moeite waard.
Hoeveel kan je verdienen?
Het is moeilijk om te zeggen hoeveel je met je app kan verdienen omdat het succes zal grotendeels van zijn populariteit afhangen en van de prijs die je in rekening gaat brengen. Meteen je vaste baan opzeggen wordt afgeraden, mits je 100 procent overtuigd bent van het vermogen van je creatie. Uit een onderzoek van GIGAOM is gebleken dat meer dan de helft van de 350 ondervraagde ontwikkelaars minder dan € 450 per maand verdiende. Een beetje weinig om ervan te leven, maar toch wel mooi als bijverdienste.
Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je met de volgende Angry Birds bezig bent, een game die meer dan 700.000 euro per maand binnenhaalt.
Probeer, om een behoorlijke hoeveelheid geld te verdienen via je app, je aan de volgende tips te houden:
- Beperk je niet tot een nichemarkt (een specifiek, vaak klein, afgebakend en bewerkbaar deel van een markt), maar zorg dat je app een breed publiek bereikt
- Begin klein, gewoon om mee te doen en ga vanaf daar verder uitbouwen
- Onderzoek de populairste applicaties in de store
Momenteel is het makkelijker om geld te verdienen met apps voor iOS - Vraag familie en vrienden om je app in de App Store een beoordeling te geven
- Overweeg om van je app voor iPhone ook een versie te maken voor de iPad
- Indien je applicatie bestemd is voor een bestaand bedrijf, promoveer het via publicatie op je eigen website en via Social Media.
Bij verkoop van je app via Apple, zal Apple 30 procent van de winst inhouden en het resterend bedrag van je verkopen elke mand direct op je bankrekening storten.
Geld verdienen met gratis applicaties
Om geld te verdienen, hoef je je klanten geen geld te vragen. Er zijn manieren om winst te maken, ook wanneer je je applicatie helemaal gratis wilt houden. Door bijvoorbeeld advertenties in je app op te nemen, kan je ook winst maken.
Een app maken zonder geld uit te geven
Het is volkomen begrijpelijk als je geen duizenden euro wilt uitgeven voor de ontwikkeling van je app. Het is ook mogelijk dat je een beetje met je idee wilt spelen voordat je eraan vast legt en enige toezegging doet. Je vindt online veel programma’s waarmee je een app kosteloos kan ontwikkelen. Hieronder vind je er een aantal van die we van harte aanbevelen: